Protein yemeklerinin yararları, diyette neden protein yemekleri önerilir, fit olmak için protein yemek önerileri arayışındaysan doğru yerdesin.
Neden protein yemekleri tüketmelisin? diyette neden önerilir? Biraz bu konulara değinelim.
Az besin kaynağı tüketme imkanı veren ve uzun süreli tokluk sağlayan proteinler beslenme programlarının olmazsa olmazları arasında. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo verirken kas kaybını minimum seviyede tutmak için vücut kendisine yetecek seviyede proteine ihtiyaç duyar.
Diyette protein önermemizin en önemli nedeni uzun süreli tokluk sağlamak ve kas kaybetmeden yağ yakmayı kolaylaştırmak.
Protein vücudun enerji üretiminde kullanılan temel besin ögelerindendir. 1 gram proteinin yakılmasıyla 4 kalorilik bir enerji açığa çıkar. Bu açıdan da protein ağırlıklı besinler diyet süresince enerji kaynağı olarak büyük önem taşır.
Protein Yemekleri Tüketmenin Yararları
-Protein içeren besinler tok tutar ve daha az kalori ihtiyacı açığa çıkarır.
-Kasları güçlendirmeye yardımcı olur.
-Yüksek protein içeren bir kahvaltıyla güne başlamak enerjinin daha yüksek olmasına neden olur.
-Metabolizmanı hızlandırır ve daha hızlı kilo vermene yardımcı olur.
-Yaşlanmanın getirdiği kas kaybını azaltır.
Proteinleri Hayvansal Proteinler ve Bitkisel Proteinler olmak üzere 2 grupta inceleyebiliriz:
-Yumurta
-Ton balığı, somon, uskumru gibi balık çeşitleri
-Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları
- Kırmızı et grubu
-Süt, peynir, yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri
-Mercimek
-Barbunya
-Kinoa
-Kuru Fasulye
-Nohut
-Yer fıstığı, badem, ay çekirdeği gibi kuruyemişler.
-Soya sütü ve peyniri
-Brokoli,ıspanak gibi sebzeler
Uzun süre yüksek protein tüketmek böbrek, sindirim, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir. Protein tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de tüketilen proteinin kalitesidir.
Örnek verecek olursak;
Hayvansal protein içeren besinler genellikle yağ oranı bakımından yüksektir. Bu nedenle vücuda protein ile birlikte fazlasıyla doğmuş yağ da girecektir. Bu durum kalp ve damar hastalıkları açısından oldukça riskli bir durumdur. Bu nedenle yağsız veya az yağlı protein kaynakları tercih edilmelidir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan gelen toplam proteinin, günlük alınan enerjinin %15’ini oluşturmasını öneriyoruz.